E N D M A K S A N

Yaptığımız her işe gönülden inanarak yaklaşıyoruz.

Konusunda uzman ekibimizden ürünlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bize Ulaşın
Silo toptan malzemelerin korunduğu, saklandığı veya depolandığı bir yapıdır ve işletmenin büyüklüğüne göre inşa edilir. Bu sayede birçok tahıllar ekşitilerek saklanır. Ekşitme sayesinde tahıllar bozulmadan uzun süre saklanabilir. Silo, özel usullere göre yapılmış, silindir biçiminde yüksek bir yapıdan ibarettir.
Silo Nedir?

Buğday, mısır gibi bakliyatların saklanmasında büyük önem taşıyan çelik silolar dar alanda binlerce tonluk ürünün uzun süre bozulmadan korunmasını sağlıyor. Çelik silolarda mamuller bir yıl boyunca tarladan yeni hasat edilmiş gibi muhafaza edilebiliyor. 300-350 metrekarelik bir siloda 6 bin tonluk ürün rahatça stoklanabilirken ürünün bayatlamasının ve kanserojen madde içermesinin de önüne geçiliyor. Yağmurda ıslanmaktan, sıcakta ısınmaktan ve bitlenmekten uzak ortamda korunan ürünler aylar sonra ilk günkü tazeliğiyle tüketiciye sunulabiliyor. Silonun Tarihçesi! İlk silolar Avrupa’da XIX. yüzyılın ikinci yarısında yapılmaya başlanmıştır.. Bunlar daha çok toprakta açılan kuyulardan oluşmaktadır. 1873’te bir Amerikalı toprak üstünde silo yapmayı denemiştir. Bu silo dört köşe bir yapıya sahipti. Ancak köşeli oluşu iyice doldurulmasına engel oluyordu. Bunun üzerine siloların silindir biçiminde yapılmasına başlandı. Bu gelişmeyle birlikte siloların önü de açılmış oldu.

Siloya Tahıl Nasıl Doldurulur?

Siloya konacak tahıl, ya emici ya da taşıyıcı bir düzenle tepeye kadar yükseltilir, siloya buradan doldurulur. Kapaklar dereceli olarak bulunmaktadır. Yani yukarıdan aşağıya doğru birçok kapak vardır. Boşaltma işi en üst kapaktan başlayarak yapılır. Siloların en büyük faydası tahılların gereği gibi havalanmasını ve asit düzenini sağlamaktır. Eğer silodaki tahılda gereği kadar asit laktik ve fermantasyona elverişli karbonhidrat bulunursa başka türlü bir bozulma ve mayalanma olmaz. Asitlenme siloda saklanacak tahılların korunmasında faydalı olduğu için gerektiği zaman saklanacak maddenin cinsine göre silolara asit ilave edilir. İlave edilen asidin silonun her tarafına yayılması sağlanır. Mısır gibi bitkiler saplarıyla birlikte biçildikten sonra silolarda ekşitilerek saklanabilir. Tahılların toplandığı silolar, taşıma ve yükleme kolaylığı bakımından genellikle liman ile demiryolları yakınlarında bulunur. Yer altında veya yer üstünde olmak üzere uygun bir materyalden yapılırlar. Tahıl siloları sıcaklığı ve rutubeti ayarlanabilen silolar olarak bilinirler. Silolara doldurulacak tahıl, özel emici veya taşıyıcı düzenle tepeye kadar yükseltilir ve doldurma işlemi tepe düzeyinden yapılmaktadır. Silodan tahıl alınırken bölme kapağı açılır ve en üst bölmeden başlanmaktadır. Silo kapakları yukarından aşağıya doğru derecelenmiştir. Bu ölçek düzeyine göre istenen miktarda tahıl boşaltılır ve kapaklar kapatılır. Silolar için en önemli özelliği, içerisinde bulunan yemle dıştaki hava ve nem arasında tam bir izolasyon sağlamasıdır. Silo Sistemlerimiz her türlü depolama ihtiyacını karşılayacak şekilde üretilir. Dayanıklı ve kaliteli malzemeler kullanılır.Kullanım amaçlarına göre dizayn edilirler.

Bu İçeriği Paylaş